ua en ru

Найбільш інноваційні компанії світу: Apple звалилася на 53 позиції, Google - на 22

Журнал Forbes опублікував щорічний список найбільш інноваційних компаній. Серед лідерів рейтингу чимало позицій віддано високотехнологічним компаніям.

Журнал Forbes опублікував щорічний список найбільш інноваційних компаній. Серед лідерів рейтингу чимало позицій віддано високотехнологічним компаніям.

Список складений з урахуванням зростання виручки і середньої прибутковості компанії за останні п'ять років. Також береться в розгляд різниця між капіталізацією і вартістю бізнесу, заснованою на очікуваннях віддачі від інновацій. Всі учасники списку повинні публічно звітувати як мінімум останні 7 років, оцінюватися ринком вище 10 млрд дол. і витрачати на дослідження суму не менше 1% чистих активів, повідомляють у Forbes.

У новому списку найбільш інноваційних компаній корпорація Apple посіла 79-те місце, хоча в 2011 р. вона перебувала на 5-й позиції, у 2012 р. - на 26-му рядку. Таким чином, в нинішньому році компанія, очолювана Тімом Куком, втратила відразу 53 позиції.

В черговий раз рейтинг очолила компанія Salesforce, яка займається розробкою однойменної CRM-системи (система управління взаєминами з клієнтами), що надається замовникам виключно під моделлю SaaS. Нею користуються крупні корпорації на зразок Google, Dell, Toyota, Cisco і Hitachi. Під найменуванням Force.com компанія надає PaaS-платформу для самостійної розробки додатків, а під брендом Database.com - хмарну систему управління базами даних.

У трійці найбільш інноваційних компаній за версією Forbes, також виявилися фармацевтична Alexion Pharmaceuticals і розробник засобів віртуалізації VMWare. На п'ятій сходинці знаходиться британський виробник мікропроцесорів ARM Holdings, далі йдуть китайський пошуковик Baidu і онлайн-рітейлер Amazon.

Корпорація Google розташувалася на 47-му місці рейтингу, тоді як роком раніше інтернет-гігант був на 25-й позиції, у 2011 р. - на 7-му місці.

Нагадаємо, в 2012 році, за даними Forbes, найбільш інноваційною компанією також була Salesforce.com. У першу п'ятірку увійшли чотири компанії з США: крім Salesforce.com це Alexion Pharmaceuticals, Amazon.com і Red Hat, і одна компанія з Китаю - Baidu.