ua en ru

Ринок ПК у III кварталі впав ще на 8,6%, - дослідження

Глобальний ринок персональних комп'ютерів у III кварталі 2013 р. продовжив скорочуватися, зменшившись на 8,6% р/р. Обсяг виявився найнижчим за останні п'ять років і склав трохи більше 80 млн пристроїв.

Глобальний ринок персональних комп'ютерів у III кварталі 2013 р. продовжив скорочуватися, зменшившись на 8,6% р/р. Обсяг виявився найнижчим за останні п'ять років і склав трохи більше 80 млн пристроїв. У статистиці враховуються продажі настільних ПК, ноутбуків і нетбуків, передає "Росія 24".

"Споживачі відмовляються від традиційних настільних ПК на користь планшетів для прогулянок всесвітнім павутинням і перегляду іншої медіапродукції. Кількість ПК, що активно використовуються, неухильно знижується. У країнах планшети купують на додаток до основного домашнього комп'ютера, а в тих, що розвиваються, вони часто стають першим комп'ютером у будинку завдяки поширенню дешевих моделей на Android", - коментує сформовану на ринку ситуацію старший аналітик Gartner Мікако Кітагава.

Ринок ПК у III кварталі впав ще на 8,6%, - дослідження

(Інфографіка: телеканал "Росія 24")

HP і Lenovo є лідерами за обсягами продажів. На першу компанію припадає 17,6% ринку, а на другу - 17,1%. Уповільнення темпів економічного зростання в Китаї призвело до уповільнення темпів зростання реалізації Lenovo. Проте негативні фактори у країнах ATP були компенсовані збільшенням продажів у Південній і Північній Америці, країнах Європи, Близького Сходу і Африки.

Dell наростила продажі у всіх сегментах. Поставки Acer за минулий рік знизилися на 22,6% через зменшення попиту на ноутбуки і нетбуки. Зараз частка планшетів і частка портативних комп'ютерів у загальній виручці компанії приблизно зрівнялися.

Ринок ПК у III кварталі впав ще на 8,6%, - дослідження

(Джерело: Gartner)

Американський ринок, який залишається найбільшим, у III кварталі, навпаки, дещо зріс. Обсяг продажів росте другий квартал поспіль, сектор відновлюється після падіння, яке тривало два з половиною роки. Зростанню сприяли вихід на ринок ноутбуків з новими процесорами Haswell і розповсюдження техніки в нових форм-факторах.

Ринок ПК у III кварталі впав ще на 8,6%, - дослідження

Продажі ПК у країнах Європи, Близького Сходу та Африки склали 22,4 млн пристроїв, що на 13,7% менше, ніж рік тому. Спад у цьому регіоні триває шість кварталів поспіль. Найсильніше поставки просіли в Росії, де ослаблення рубля по відношення до долара призвело до зростання цін на імпортні товари. Обсяг реалізації у країнах АТЕР був 28,1 млн, що 11,2% менше торішнього рівня. Тут теж зіграли роль валютні фактори: індійська і індонезійська рупії подешевшали на 20-22% по відношенню до долара.

За прогнозом аналітичної компанії International Data Corporation (IDC), планшети обженуть настільні ПК і ноутбуки з постачань уже в IV кварталі 2013 р.