ua en ru

Російський "Транстелеком" приступив до due diligence телекомунікаційного FreshTel

Підконтрольний "Російським залізницям" "Транстелеком" (ТТК) приступив до due diligence FreshTel. Про це повідомила віце-президент з корпоративних комунікацій ТТК Тетяна Семенова, пише видання "Комерсант-Україна".

За словами джерела видання, знайомого з деталями угоди, зараз ТТК зі схвалення ради директорів "Російських залізниць" обговорює питання фінансування FreshTel. ТТК готовий виділити перший транш у розмірі 400 млн руб. (12,2 млн дол.), але загальний розмір фінансування WiMAX-оператора в цьому році може ще збільшитися. Як повідомив виданню представник міноритарія FreshTel - керуючий партнер фонду Icon Private Equity Сергій Корепанов, зараз між ТТК і FreshTel обговорюється позику на 500 млн руб. (15,2 млн дол.).

WiMAX-оператора FreshTel управляє ТОВ "Інтерпроект", власником якого є кіпрська Comenetti Investments Ltd. Її бенефіціаром вважається структура Сулеймана Керімова Altitude Management (52%), решта - у фонду Icon Private Equity, інвестором якого є український мільярдер Віктор Пінчук. Інвестиції акціонерів в бізнес склали вже близько 60 млн дол.

Читайте також: WiMAX-оператор FreshTel отримав у ВЕБ кредит на 155 млн дол. під заставу 100% акцій

У разі купівлі FreshTel розрахунок ТТК c акціонерами оператора буде проходити протягом двох років, стверджує джерело видання, знайоме з деталями угоди. При цьому кінцева ціна активу поки не визначена - вона буде залежати від показників ефективності FreshTel протягом двох років, які також, у свою чергу, не визначені.
"Незрозуміло, яка команда буде визначати показники ефективності. ТТК вигідно їх знизити, щоб збити ціну на компанію, а для нинішніх власників, навпаки, потрібно підвищувати показники",- вважає джерело. За його словами, щомісячна виручка FreshTel становить 350-400 тис. дол., у тому числі близько 300 тис. дол. приносить пропуск інтернет-трафіку, а 50-100 тис. дол. - продаж абонентського обладнання.

Якщо угода відбудеться, то ТТК відразу викуповує 100% FreshTel, а розрахунок буде протягом двох років, пояснив Сергій Корепанов.

"Ціна виплачується на першому етапі частково і потім може коригуватися в залежності від досягнення комерційних показників", - сказав він. Раніше Корепанов заявляв, що за рік переговорів ТТК вдалося збити ціну на FreshTel з 300 млн дол. до менш ніж 200 млн дол. Незважаючи на збитковість, FreshTel є привабливим стартапом", говорили раніше в ТТК.