ua en ru

Російські програмісти виявили масштабний американський шпигунський вірус, - Reuters

Фахівці з російської компанії з виробництва антивірусного комп'ютерного забезпечення "Лабораторії Касперського" виявили масштабний шпигунський вірус, що Агентство національної безпеки США (NSA) поміщало у жорсткі диски провідних виробників техніки, передає Reuters з посиланням на дані компанії та джерела в NSA.

Агентство національної безпеки США знайшло спосіб, як приховати шпигунське програмне забезпечення усередині жорстких дисків Western Digital, Seagate, Toshiba і інших провідних виробників. Це, за даними видання, дозволяло агентству підслуховувати більшість комп'ютерів в світі.

У "Лабораторії Касперського" заявили, що знайшли персональні комп'ютери в 30 країнах, які були заражені шпигунськими програмами. Найбільш постраждали комп'ютери в Ірані, потім Росії, Пакистані, Афганістані, Китаї, Малі, Сирії, Ємені й Алжирі.

Зокрема, метою шпигунських програм були урядові та військові установи, телекомунікаційні компанії, банки, енергетичні компанії, ядерні дослідники, ЗМІ, а також ісламські активісти.

Російська фірма відмовилася назвати країну, яка поширювала шпигунські віруси, але сказала, що це було тісно пов'язано з комп'ютерним хробаком Stuxnet, який NSA використовувала для атаки комп'ютерні мережі Ірану.

Колишній співробітник NSA розповів Reuters, що дослідження Касперського були вірними. Він зазначив, що працівники в розвідувальному управлінні цінують ці шпигунські програми так само високо, як Stuxnet. Ще один колишній розвідник підтвердив, що NSA розробила метод приховування шпигунських програм в жорстких дисках.

При цьому прес-секретар NSA від коментарів відмовився.

Нагадаємо, в листопаді 2014 р. ЗМІ повідомили, що в Інтернеті з'явився шпигунський вірус Regin проти російських телекомунікацій.

Раніше стало відомо, що власникам пристроїв Apple загрожує новий вірус WireLurker.