ua en ru

Microsoft подала на Samsung до суду за порушення патентної угоди

Корпорація Microsoft подала до суду на Samsung за порушення патентної угоди про використання технологій американської компанії, застосованих в операційній системі Android від Google, пише The Financial Times.

Корпорація Microsoft подала до суду на Samsung за порушення патентної угоди про використання технологій американської компанії, застосованих в операційній системі (ОС) Android від Google, пише The Financial Times.

IT-гігант звернув увагу суду на те, що Samsung зажадав переглянути ліцензійну угоду. Найбільший виробник смартфонів на базі Android заявив, що вона більше не є ефективною через покупку Microsoft мобільного бізнесу Nokia.

У скарзі, поданій 1 серпня до Федерального суду Манхеттена, Microsoft просить суддю підтвердити, що угода все ще в силі. Samsung випустив заяву, пообіцявши уважно вивчити скаргу і прийняти відповідні заходи у відповідь.

Samsung і Microsoft досягли угоди про перехресне ліцензування, яке дає компаніям доступ до патентів один одного, у 2011 р. Згідно з домовленістю, Samsung виплачує американській корпорації роялті з кожного проданого смартфона на базі Android, оскільки Microsoft стверджує, що ОС включає значну частину її інтелектуальної власності.

Південнокорейський гігант не розкриває розмірів роялті, проте ЗМІ повідомляли, що в рік укладання угоди Samsung міг платити Microsoft 10-15 дол. за кожен смартфон. Оскільки за минулі три роки продажі гаджетів Samsung різко підскочили (312 млн смартфонів у 2013 р.), Microsoft вважає, що вона недорахувалася роялті сумою близько 3 млрд дол. на рік.

Заступник головного юридичного радника Microsoft Девід Говард висловив думку, що Samsung намагався переглянути деталі патентної угоди саме через різке зростання продажів смартфонів.

Samsung стверджує, що придбання Microsoft мобільного бізнесу Nokia в корені змінило відносини між двома компаніями, і вимагає звільнити його від попередніх патентних зобов'язань.