ua en ru

Mail.ru Group продала останні 0,52% акцій Facebook за 525 млн дол

Mail.ru Group в липні-серпні реалізувала 0,52% акцій найбільшої в світі соціальної мережі Facebook, які залишалися у неї до того моменту. Про це йдеться у фінансовому звіті компанії за I півріччя 2013 р.

Mail.ru Group в липні-серпні реалізувала 0,52% акцій найбільшої в світі соціальної мережі Facebook, які залишалися у неї до того моменту. Про це йдеться у фінансовому звіті компанії за I півріччя 2013 р.

Mail.ru Group вийшла з капіталу соціальної мережі Facebook, продавши 14,2 млн акцій за більш ніж 525 млн дол., випливає з матеріалів російської компанії, що представила сьогодні звітність за підсумками першого півріччя. Хто виступив покупцем, в компанії не уточнили.

Виходячи з даних Mail.Ru Group, акції Facebook були продані нею за ціною приблизно 37 доларів за штуку. На біржі Nasdaq вартість цінних паперів Facebook в липні-серпні коливалася близько 26 доларів. З середини серпня котирування соцмережі почали зростати; до 4 вересня ціна акцій Facebook піднялася приблизно до 42 доларів.

В Mail.ru Group завжди підкреслювали, що акції Facebook є для неї суто фінансовим вкладенням. Mail.ru Group увійшла в капітал компанії Марка Цукерберга ще в 2009 році - тоді вона ще була частиною інвесткомпанії Digital Sky Technologies (DST), яка в 2010 році розділилася на Mail.ru Group (російські активи) і DST Global (активи за межами Росії). DST вклала в акції Facebook, близько 900 млн дол.

У травні 2012 року соціальна мережа провела IPO на NASDAQ. Розміщення пройшло по верхній межі цінового коридору (38 за акцію дол.), а сама Facebook була оцінена в 104,2 млрд дол. - рекорд для високотехнологічних компаній. В ході IPO Mail.ru Group заробила 745 млн дол., після чого в серпні рада директорів схвалила виплату спеціальних дивідендів акціонерам (3,8 дол. на GDR), які в сумі склали 795 млн дол.

У жовтні стало відомо про продовження розпродажу: російська компанія продала майже половину (близько 0,6%) на той момент акцій Facebook, отримавши ще близько 350 млн дол. У листопаді компанія повідомила, що реалізувала черговий пакет акцій Facebook вартістю приблизно 125 млн дол., а також повністю позбулася своїх часток в розробнику ігор Zynga і знижковому сервісі Groupon. У Mail.ru Group ще залишалося 0,52% Facebook, які могли бути продані по закінченні locked-up періоду - не раніше травня 2013 року. Ці папери були продані в липні-серпні поточного року.

В цілому за січень-червень 2013 року виручка Mail.Ru Group зросла на 28,4 відсотка порівняно з аналогічним періодом попереднього року і досягла 12,442 мільярда рублів. Чистий прибуток у першому півріччі збільшилася на 27,6 відсотка до 5,063 мільярда рублів.

Компанія Mail.ru Group (заснована в 1998 р.) - провідний гравець російськомовного сегменту мережі інтернет. Основні акціонери Mail.ru Group - структури Алішера Усманова, південноафриканський холдинг Naspers і китайська Tencent, які в сумі володіють 81,14% голосів і 60,34% капіталу.

В даний час інтернет-холдинг володіє стратегічними пакетами акцій сервісу електронних платежів Qiwi (21,35%) і соціальної мережі "ВКонтакте" (39,99%), 15% оператора електронних торгів B2B-Center (ВАТ "Центр розвитку економіки"), а також частками у кількох російських та українських інтернет-компаніях.