ua en ru

Google надасть підтримку IBM для атаки на Intel

IBM заручилася підтримкою Google Inc. і деяких інших високотехнологічних компаній у питанні виведення чипової технології "блакитного гіганта" за межі її зменшуваної ніші. Такий альянс дозволить багатьом компаніям використовувати конструкцію мікропроцесора IBM на основі технології Power, яка до цих пір використовувалася тільки у власних серверах корпорації,

International Business Machines Corp. (IBM) заручилася підтримкою Google Inc. і деяких інших високотехнологічних компаній у питанні виведення чипової технології "блакитного гіганта" за межі її зменшуваної ніші. Такий альянс дозволить багатьом компаніям використовувати конструкцію мікропроцесора IBM на основі технології Power, яка до цих пір використовувалася тільки у власних серверах корпорації, передає "Росія 24".

Учасники зазначили, що вони також зможуть використовувати технологію IBM при виробництві власних мікрочипів, займаючись розробкою пов'язаних продуктів, таких як сервери, мережеві пристрої і пристрої зберігання.

Альянс був названий OpenPower Consortium, а у списку його первісних учасників значаться чипмейкер із Кремнієвої долини Nvidia Corp., ізраїльський розробник мережевих технологій Mellanox Technologies Ltd. і тайванський виробник серверів Tyan Computer Corp., що входить до MiTAC International Corp.

Ці зусилля стануть черговою атакою на один із ключових плацдармів головного конкурента - Intel Corp. Технологія мікропроцесора x86, розроблена і популяризована на ПК компаніями Intel і Advanced Micro Devices Inc., повністю домінує на ринку серверів, зокрема продаваних на сьогоднішній день у величезних кількостях серверів для веб-додатків.

За результатами дослідження, проведеного компанією IDC, на сервери з технологією x86 припало 98% відвантажених у 2012 р. машин і 70% усієї виручки ринку.

Тим часом IBM зіткнулася з різними труднощами в даному сегменті. Не розголошуючи цифри у грошовому вираженні, місяць тому IBM заявила, що виручка від серверів на базі технології Power скоротилася на 25% у II кварталі щодо аналогічного періоду роком раніше.

За даними аналітика IDC Метью Іствуда, ринок серверних систем у минулому році скоротився на 19% до 9,2 млрд дол., що відображає дедалі більш жорстку конкуренцію серед машин на базі x86. І незважаючи на те, що IBM володіє найбільшою часткою цього ринку, виручка компанія від цих систем у 2012 р. знизилася на 10% - до 5,1 млрд дол.

Ініціюючи створення альянсу, "блакитний гігант" сподівається збільшити виручку від інвестицій у чипи Power і залучити нових користувачів із числа компаній покоління Web 2.0, які купують сервери у великих обсягах, заявив віце-президент IBM Бредлі Маккреді.

Зазначимо, що Google і IBM входять до топ-10 найбільш цінних світових брендів 2012 р. За даними рейтингу BrandZ, компанія Google, чия торгова марка подорожчала до 113,669 млрд дол. (+5%), піднялася на друге місце, обійшовши бренд IBM, який трохи впав у ціні (-3%) та оцінюється зараз "лише" у 112,536 млрд дол.

Нагадаємо, в лютому повідомлялося про те, що корпорація Google має намір створити систему штучного інтелекту, яка стане основою декількох служб пошукового гіганта, в тому числі й основної пошукової системи компанії. Майбутня система штучного інтелекту перевершить за можливостями систему суперкомп'ютера Watson компанії IBM, яка вважається найдосконалішою системою на сьогоднішній день.