ua en ru

Голова Нацради допускає перенесення термінів впровадження цифрового ТБ в Україні

Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко допускає перенесення термінів впровадження цифрового ТБ в Україні. Про це він заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

"Я не заперечую той факт, що ми можемо відкласти впровадження цифрового телебачення до кращих часів, як це робилося і в інших країнах. Зокрема, і в Росії. Що ми в підсумку можемо втратити? Ми можемо втратити якісну картинку аналогового телебачення у прикордонних областях. Але тут теж треба розуміти, що сьогодні у прикордонних, гірських областях, як правило, "аналог" і не дивляться. Люди в цих регіонах дивляться супутник, більш якісний і зрозумілий для них", - зазначив Артеменко.

На запитання, який відсоток населення України зараз охоплений цифровим телебаченням і коли буде остаточно відключено аналогове телебачення, глава Нацради послався на дані оператора цифрового телебачення "Зеонбуд". "95% - це неправильні цифри. Для цього не потрібно навіть проводити якісь заміри. Досить виїхати у віддалений район, включити телевізор, і ви побачите, що там немає цього цифрового телебачення", - додав Артеменко.

"За моїм інтуїтивним баченням, це точно не 95%. У деяких регіонах - 60%, десь - 50%, а в деяких прикордонних і гірських мова йде тільки про 10-20%", - уточнив співрозмовник РБК-Україна.

За словами Артеменка, на сьогодні є одне нормативний припис, який передбачений міжнародною угодою "Женева-2006".

"Згідно з ним, із середини цього року ми повинні відключити аналогове телебачення і перейти на цифрове, і вже із середини 2015 року не будуть захищатися аналогові частоти у прикордонних областях. Тому в середині 2015 року, якщо Польща, наприклад, включить цифрове телебачення, воно буде забивати наше аналогове", - наголосив глава Нацради.

Нагадаємо, Нацрада запропонувала Раді встановити мільйонні штрафи за такі порушення, як допустив "Інтер".