ua en ru

Бізнесмен Аркадій Ротенберг купує постачальника карт для "Яндекс"

Структури бізнесмена Аркадія Ротенберга готуються інвестувати 30 млн дол. в компанію "Сканекс", яка є постачальником супутникових карт для "Яндекса" і Росреестра. В результаті Ротенбергу відійде 90% компанії.

Структури бізнесмена Аркадія Ротенберга готуються інвестувати 30 млн дол. в компанію "Сканекс", яка є постачальником супутникових карт для "Яндекса" і Росреестра. В результаті Ротенбергу відійде 90% компанії, повідомляє "Комерсант" з посиланням на джерело в Мінекономрозвитку.

Видання зазначає, що Ротенберг інвестує в "Сканекс", після того, як арбітражний суд відмовив Росреестру в претензії до компанії на 100 млн руб. "Сканекс" виконував замовлення по складанню державного кадастру.

Ще 10% компанії залишиться у власності засновників "Сканекса" Володимира і Ольги Гершензон.

Відомо, що компанія збирається брати участь у конкурсі на постачання космічних знімків в рамках федеральної програми "Розвиток єдиної державної системи реєстрації прав та кадастрового обліку нерухомості", фінансування якої складе близько 54 млрд руб.

Заснований у 1989 році інженерно-технологічний центр "Сканекс" є найбільшим гравцем на російському ринку дистанційного зондування Землі, надає послуги з приймання та обробки супутникових знімків. Крім того, "Сканекс" володіє мережею наземних станцій, що приймають дані з супутників. У 2011 році виручка ТОВ по РСБО склала 1,162 млрд рублів, а чистий прибуток - 101,5 млн рублів.

За даними керівництва "Сканекса", у компанії 80% контрактів - державні. Найбільшим з них став контракт з Росреєстром на постачання космічних знімків високого розширення для картографічної основи державного кадастру нерухомості. Контракт на 1,3 млрд рублів був укладений у листопаді 2011 року.

У червні 2013 року в ході перевірки створення державного кадастру нерухомості Рахункова палата виявила порушення на суму 42,3 млрд, допущені Росреєстром. У липні Росреєстр визнав "Сканекс" винним у порушенні строків виконання робіт за держконтрактом і подав позов для відшкодування "пені за прострочення" в розмірі 102 млн рублів.