ua en ru

Акціонери Nokia підтримали операцію з Microsoft

Фінська компанія Nokia оголосила про те, що акціонери компанії схвалили операцію з Microsoft, повідомляє Reuters. Згідно з умовами, Nokia за 5,44 млрд євро (7,2 млрд дол.) продає Microsoft бізнес по випуску мобільних телефонів, а також ліцензіює низку патентів Nokia, пов'язаних з мобільними пристроями.

Фінська компанія Nokia оголосила про те, що акціонери компанії схвалили операцію з Microsoft, повідомляє Reuters. Згідно з умовами, Nokia за 5,44 млрд євро (7,2 млрд дол.) продає Microsoft бізнес по випуску мобільних телефонів, а також ліцензіює низку патентів Nokia, пов'язаних з мобільними пристроями. Про це повідомляє "Росія 24".

Голова ради директорів і тимчасовий глава Nokia Рісто Сііласмаа у своєму виступі зазначив, що, незважаючи на жорстку критику в ЗМІ, він вважає рішення про продаж частини компанії єдино правильним рішенням.

"Ми переконані, що стара стратегія врешті-решт призвела б до великих проблем для акціонерів. В історії компанії не раз відбувалися зміни, і ми хотіли б здійснити зараз ще одне. Спогади про колишні успіхи гальмують наш розвиток. А нові ринкові гравці і технології створили нам нові складнощі", - сказав Рісто Сііласмаа.

Згідно з даним Nokia, операцію схвалили 99,7% голосуючих акціонерів компанії, чого було більш ніж достатньо для схвалення угоди. Технічно трансфер бізнесу має бути проведений на самому початку 2014 р.

До Microsoft перейде тимчасове право на використання брендів Lumia і Asha. Як вона розпорядиться ними і чи вироблятитме пристрої з колишніми найменуванням, поки невідомо. Можливо, смартфони випускатимуться під брендом Lumia без згадки виробника.

Сама Nokia сфокусується на сервісах картографії і навігації HERE, ліцензуванні технологій, розробці інноваційних продуктів і підтримці дочірньої компанії Nokia Solutions & Networks. Приблизно 32 тис. з 97 тис. співробітників Nokia будуть перекладена на роботу в Microsoft, частина з них відразу ж переїде в Редмонд, останні залишаться там, де живуть і працюють зараз.

Декілька сотень робітників заводу Nokia у китайському місті Дунгуань висловили свій протест через організований мітинг, на якому можна було помітити плакати з написом "Не продавайте нас! У нас є гідність і права людини!". За словами мітингуючих співробітників, вони бояться зниження заробітної плати або зовсім закриття заводу в результаті продажу мобільного підрозділу Nokia.

У минулому Nokia була лідером мобільного ринку, але з 2012 р. вона поступилася смартфонним ринком корейській Samsung Electronics. Акціонери сподіваються, що тепер компанія зможе надолужити прогаяне на ринку смартфонів, який сьогодні визначає обличчя галузі.