ua en ru

Акціонери Nokia можуть сьогодні закрити операцію з продажу телефонного бізнесу Microsoft

Акціонери Nokia можуть на сьогоднішній зустрічі затвердити операцію з продажу свого підрозділу з виробництва мобільних телефонів корпорації Microsoft, повідомляє Reuters.

Акціонери Nokia можуть на сьогоднішній зустрічі затвердити операцію з продажу свого підрозділу з виробництва мобільних телефонів корпорації Microsoft, повідомляє Reuters.

В кінці вересня 2013 р. Nokia погодилася на продаж свого бізнесу з виробництва мобільних пристроїв і послуг, а також патентів за 5,44 млрд євро (7,36 млрд дол.) після невдалих спроб відновити фінансові показники компанії в результаті запізнілого старту на ринку смартфонів.

Очікується, що операція буде завершена в I кварталі 2014 р. після отримання схвалення відповідних регуляторів. Продаж бізнесу дозволить збільшити обсяг чистої готівки Nokia до 8 млрд євро в порівнянні з 2 млрд євро, що відображені у фінансовому звіті компанії за III квартал, а також дозволить повернути гроші акціонерам.

На даний момент підрозділ Nokia з виробництва мобільних пристроїв є збитковим, що позначається на фінансових показниках всієї групи. Згідно зі звітом компанії, продажі Nokia Group за січень-вересень 2013 р. склали 17,2 млрд євро, що на 22% нижче порівняно з відповідним періодом 2012 р. Чистий збиток на акцію компанії за 9 місяців 2013 р. оцінюється в 0,16 євро, що свідчить про скорочення збитковості з 0,89 євро/акція у відповідному періоді 2012 р.

Аналітики прогнозують, що без збиткового підрозділу компанія істотно поліпшити свої фінансові показники. З моменту проголошення угоди з Microsoft акції Nokia виросли майже в два рази. За підсумками торгової сесії 18 листопада 2013 р. вартість однієї акції фінської компанії становить 6 євро. У минулому році вартість паперів компанії на Гельсінській фондовій біржі впала до 1,33 євро - рівня 1994 р. - на побоюваннях, що бізнес з виробництва мобільних телефонів прогорить ще до того, як компанія зуміє наздогнати таких конкурентів, як Samsung Electronics і Apple Inc.

Хоча схвалення угоди більшістю акціонерів вважається вже вирішеною справою, сьогоднішня зустріч, яка розпочнеться о 14:00 за київським часом в Гельсінкі, може стати останньою можливістю для деяких акціонерів висловити своє невдоволення/незгоду щодо продажу американцям легендарної фінської компанії. Для багатьох у Фінляндії новину про продаж національної бізнес-ікони, якою є Nokia, стала шоком.

Рішення про продаж бізнесу з виробництва мобільних пристроїв також перегукується з незадоволенням ряду акціонерів останнім CEO Nokia Стівеном Элопом, який і ухвалив рішення про продаж підрозділу. На останній зустрічі регулярних акціонерів, один з найбільш частих питань до Елоп полягав у тому, чому в 2011 р. компанія ухвалила рішення використовувати на смартфонах Nokia програмне забезпечення Microsoft Windows Phone замість вже має у компанії софта Symbian або, наприклад, самої популярної операційної системи Android, що належить Google.

Фінські таблоїди неодноразово називали Элопа троянським конем, оскільки його минулим місцем роботи був Microsoft. Сам Елоп склав повноваження CEO після оголошення про угоду з Microsoft. Тим часом більшість аналітиків вважають, що у компанії було не так багато козирів на руках до того моменту, як він був найнятий в кінці 2010 р.

Nokia протягом 30 років була одним зі світових лідерів в області мобільних комунікаційних технологій. Компанія займається виробництвом мобільної апаратури і розробкою програмного забезпечення для мобільних телефонів і КПК. Штат співробітників компанії перевищує 123 тис. осіб (включаючи співробітників підрозділу Nokia Siemens Networks), причому значна їх частина працює в галузі досліджень і розробок R&D (близько 30% усього персоналу). Продукція компанії реалізується в 160 країнах.

Після продажу бізнесу з виробництва мобільних телефонів Nokia буде спеціалізуватися на виробництві телекомунікаційного обладнання.