ua en ru

Влада Туреччини заблокувала DNS-сервіс Google після заборони на Twitter

Власті Туреччини заблокували DNS-сервіс пошуковика Google, який місцеві жителі використовували для того, щоб обходити заборону на Twitter.

Власті Туреччини заблокували DNS-сервіс пошуковика Google, який місцеві жителі використовували для того, щоб обходити заборону на Twitter, передає Bloomberg з посиланням на місцеву пресу.

Офіс прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана випустив заяву, у якій роз'яснюється, що "превентивні заходи" проти Twitter були прийняті у відповідь на порушення сотень судових рішень, викликаних публікацією незаконно придбаних і підроблених записів.

Згідно із заявою, влада зніме заборону на використання Twitter, коли ця компанія буде виконувати вимоги країни. Під загрозою заборони залишаються Facebook і YouTube, користувачі якого поширюють відеоролики та стенограми із Twitter.

Twitter став головною платформою, на якій розміщувалися матеріали і документи, пов'язані з корупційним скандалом у Туреччині, який Ердоган вважає кампанією, спрямованою проти нього і його найближчого оточення. Крім того, ресурс зіграв свою роль при організації антиурядових протестів у Стамбулі влітку минулого року, чим також викликав невдоволення прем'єра.

Туреччина запропонувала Twitter відкрити місцевий підрозділ, який, за задумом уряду Ердогана, швидше б відповідав на запити про видалення тієї чи іншої інформації, а також змусило б компанію діяти відповідно до турецького законодавства. Twitter на дану пропозицію не відреагував.

У підсумку 21 березня турецька влада заблокувала доступ до ресурсу. Наступного ж дня після цього рішення міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у своєму мікроблозі у Twitter назвав спроби Ердогана блокувати соціальні мережі "дурістю".

Фахівці зазначають, що багато користувачів успішно обходять блокування, в Мережі активно поширюються інструкції щодо зміни налаштувань користувача. До слова, після блокування DNS-сервісу від Google користувачі можуть перейти на інші публічні сервіси. На сьогоднішній день у Туреччині налічується близько 10 млн користувачів Twitter.

У січні 2014 р. у Туреччині набув чинності закон, що дозволяє регуляторам у сфері телекомунікацій блокувати сайти, якщо їх зміст визнано образливим або недоречним. Уряд стверджує, що нова норма покликана захистити, а не обмежити інтернет-простір країни. Доступ до Мережі в Туреччині вже обмежений: за останній час тисячі сайтів зазнали блокування. Рішення влади викликало протести у країні.