ua en ru

Російський аналог Skype обійдеться у близько 1,8 млн дол

"Ростелеком" готовий заплатити 72,852 млн руб. розробникам інтернет-сервісу голосових викликів "Комунікатор", що є де-факто вітчизняним аналогом популярного сервісу Skype. Замовлення на створення "Коммунікатора" розміщене на порталі держзакупівель. Головна відмінність "Комунікатора" від конкурентів буде в тому, що користувачі програми зможуть отримати реальний номер телефону.

Відповідно до документа, IT-компанія, що узялася за створення конкурента Skype, повинна буде створити програму, здатну встановлюватися на комп'ютери, смартфони та планшети під управлінням iOS і Android. Крім того, програма повинна дати абонентам можливість дзвонити і приймати дзвінки і відеодзвінки, а також спілкуватися в чатах, передавати SMS та MMS і файли. Надалі можлива розробка додатків для ТВ-приставки, програми для використання у ТБ із функцією SmartTV і браузерній версії додатка (без установки на ПК).

У документі наголошується, що доступ до "Комунікатора" буде відкрито з будь-якої точки світу через мережу Інтернет 24 години на добу за винятком час проведення профілактичних планових робіт "та інших обмежень, які будуть передбачені в типовому договорі на надання послуги".

Головна відмінність "Комунікатора" від того ж Skype або, наприклад, Viber, як пояснила РБК представник "Ростелекома" Ірина Жаброва, буде в тому, що користувачі "Комунікатора" зможуть отримати реальний номер телефону для дзвінків на міські або мобільні телефони. Більш того, абоненти "Ростелекома" зможуть прив'язати свій домашній номер до додатка - і приймати через нього дзвінки далеко від дому, навіть за кордоном.

"Ринок VoIP-зв'язку зростає, і вихід на цей ринок "Ростелекома" як оператора зв'язку дозволить принести додаткову виручку компанії. Крім того, такий сервіс дозволить зменшити відтік абонентів за рахунок надання їм нових функцій і привести нових користувачів телефонії", - пояснила Жаброва.

Вона уточнила, що новий сервіс буде орієнтований передусім на клієнтів "Ростелекома" - сам по собі міський телефон з кожним роком стає дедалі менш цікавий. "Ростелеком" вибере перший регіон для запуску нового додатка після проведення тендера, додала Жаброва. За її словами, в опорному регіоні сервіс планується запустити в першій половині 2015 року.

Уже на першому етапі "Комунікатор" повинен забезпечити обслуговування не менше 350 тис. абонентів, які "вимовляють" по 7,5 млн хвилин на місяць. Надалі число абонентів планується довести до 1 млн, а пропускну здатність мережі до 17 млн ​​хвилин на місяць. За попередніми оцінками, найбільший трафік припаде на мережі фіксованого зв'язку Москви (15% від загального трафіку) і Петербурга (7%).

В умовах особливо наголошується, що "Комунікатор" повинен буде забезпечувати безпеку переданої інформації і водночас можливість проведення оперативно-розшукових заходів стосовно всіх наданих абонентам послуг.

На російському ринку зможуть закріпитися ще кілька месенджерів, але задача, яку поставив перед собою "Ростелеком", винятково складна, вважає творець мессенджера 4talk Сергій Кравцов. На його думку 73 млн руб. - занадто маленька сума для створення такого продукту.

"Сьогодні нижня планка для виходу месенджера на ринок починається від 10 млн дол.", - розповів РБК Кравцов. "Ростелекому" краще купити сильну команду розробників з досвідом для розробки цього сервісу, додав він.

Російський аналог Skype обійдеться у близько 1,8 млн дол