ua en ru

Apple програла патентний спір на 533 млн дол

Суд постановив, що компанія Apple повинна виплатити 532,9 млн дол. за порушення патентних прав власника ліцензій з Техасу Smartflash, передає Reuters

Мова йде про програмне забезпечення музичного програми iTunes

Smartflash просила за порушення трьох патентів 852 млн дол. Окружний суд Східного округу Штату виносив вердикт протягом восьми годин, перш ніж судді прийшли до висновку, що Apple не тільки використовувала патенти без дозволу їх власника, але і вчинила так навмисно, зазначає агентство.

Представник Apple заявила, що рішення суду стало ще одним аргументом на користь реформи патентної системи, щоб запобігти подачу позовів компаніями, які самі не займаються розробкою і виробництвом. "Ми відмовляємося платити цієї компанії за ідеї, які наші інженери розробляли протягом багатьох років, але, на жаль, у нас не залишилося вибору, окрім як вплутатися в цю боротьбу через суд", - йдеться в прес-релізі Apple.

Позов до Apple був поданий у травні 2013 року. Smartflash стверджує, що у програмному забезпеченні iTunes були порушені її патенти, пов'язані із забезпеченням доступу до пісень, відеороликів і іграм, завантажених користувачами.

У позові йшлося, що приблизно в 2000 році співавтор патентів Патрік Рач познайомився з Августином Фарруджей і обговорював з ним запатентовані технології. Фарруджа, зазначається в позові, пізніше поступив на роботу в Apple і зайняв там посаду одного з топ-менеджерів.

Позиція Apple на суді полягала в тому, що компанія не порушувала патенти Smartflash і просила визнати їх недійсними, оскільки ці технології вже були раніше запатентовані.

Нагадаємо, Apple інвестує 1,7 млрд євро в два "відновлюваних" дата-центру в Європі.